mazowieckie

Znacie lwowskie bałabuchy? Albo wołyńskie kichyłki? O wielokulturowym dziedzictwie dawnych Kresów Wschodnich i tamtejszych tradycjach kulinarnych – tych wciąż obecnych na naszych stołach i tych zapomnianych, do których warto wrócić,
mówi PAWEŁ OCHMAN, autor bloga Weganon i książki z najlepszymi przepisami z międzywojnia w wersji wege.
Rozmawia: PAULINA NAWROCKA-OLEJNICZAK

13 kwietnia, czwartek, godz. 19.00
Przyjdź do BIG BOOK CAFE osobiście, wstęp wolny
Wydarzenie do obejrzenia tylko na miejscu.
Partner wydarzenia: Wydawnictwo Marginesy
Przyjdź na spotkanie, wybierz się z nami w podróż po dawnych Kresach Wschodnich!
Czym są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki? Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? Czym wyróżnia się wileński żydowski cymes?
Paweł Ochman, autor bloga Weganon, opowie o kulinarnych tradycjach Kresów Wschodnich, głównie okresu dwudziestolecia międzywojennego. Poznajcie potrawy, które podawano na stołach w mieszczańskich kamienicach i wiejskich zagrodach na co dzień i od święta. Warzywa, które królowały w ówczesnych kuchniach. Sposoby, jak wykorzystywano dzikie owoce i zioła.

O KSIĄŻCE „ROŚLINNA KUCHNIA KRESOWA”:
Poznajcie roślinne wersje potraw tygla narodowościowego II Rzeczypospolitej!
Przygotujcie poleski barszcz mleczny i chłodziec z jagód, różaną zupę wileńską i żmudzki krupnik z bobem. Świąteczny stół zastawcie jarmużem z kasztanami, wileńskim kisielem żurawinowym i owsianym lub drożdżowym piernikiem lwowskim. Ziemniaki przeróbcie na kluski słuckie, buczackie zapiecki, kutyki i pyszki oraz słodkie zaleszczyckie kartoflanki z rodzynkami.
Odkryjcie dawne smaki i ocalcie od zapomnienia dziedzictwo kulinarne byłych mieszkanek i mieszkańców Lwowa, Sambora, Wilna, Gródka Jagiellońskiego, Grodna, Tarnopola, Buczacza, Brześcia oraz innych dużych i małych ojczyzn!
Wszystko to dzięki nowej książce Pawła Ochmana.
Książkę można zamówić tutaj: https://bit.ly/3zt5fiN

O AUTORZE:
Paweł Ochman – weganin, autor bloga Weganon, ponad tysiąca oryginalnych przepisów oraz książek „Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału” (2017) oraz „Roślinna kuchnia regionalna” (2020), „Kasze w roślinnej kuchni regionalnej” (2022) i „Roślinna kuchnia kresowa” (2023). Odkrywca regionalnej kuchni polskiej i potraw z dzikich roślin.

W spotkaniu z autorem można wziąć udział tylko na miejscu!
Przyjdź osobiście do Big Book Cafe przy ul. J. Dąbrowskiego 81. Wstęp jest wolny, bez rezerwacji.

Informacje pochodzą ze strony organizatora imprezy Warszawa


PORTAL PROANIMA.PL NIE JEST ORGANIZATOREM WYDARZENIA. W CELU UZYSKANIA INFORMACJI NALEŻY KONTAKTOWAĆ SIĘ Z ORGANIZATOREM.


👉 Znajdź inne ciekawe imprezy w naszej

>>>wyszukiwarce imprez<<<


Bezpłatne dodawanie wydarzeń Tutaj możesz też samodzielnie dodać wydarzenie

>>bezpłatne dodawanie imprez<<<


Zobacz inne imprezy i wydarzenia kulturalne w Warszawie

Udostępnij:


2025 © Fundacja ProAnima. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Skip to content