Podlasie to rejon niezwykły, jeśli chodzi o kulinaria. Można w tym przypadku nie tylko mówić o kuchni polskiej ponieważ kuchnia podlaska, czerpie obficie między innymi z kuchni białoruskiej, litewskiej oraz staropolskiej kuchni kresowej. Przez wieki ten region był ostoją osób różnych narodowości i wyznań, dzięki czemu widoczne są tam także inspiracje płynące z kuchni tatarskiej oraz żydowskiej. Mimo historycznych zawirowań do dzisiaj da się odczuć wpływy i tradycje innych kultur w kuchni podlaskiej. Różnorodność mamy więc wpisaną w historię regionu, zaś działalność Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Oddziału Wojewódzkiego w Białymstoku doskonale wpisuje się w ten dyskurs, walcząc z wykluczeniem na wielu płaszczyznach.
Echa różnorodności – spotkajmy się przy wspólnym stole!
Już od ponad 30 lat Stowarzyszenie zajmuje się działalnością edukacyjno-profilaktyczną w zakresie zagadnień związanych z cukrzycą oraz osób z niepełnosprawnościami. Inicjatorem tych wszystkich działań jest Pani Danuta Roszkowska, wieloletnia prezes Stowarzyszenia. W zakres licznych projektów oraz inicjatyw realizowanych przez Stowarzyszenie wchodzi między innymi wydawanie czasopism tematycznych: „CUKRZYCA A ZDROWIE” oraz „Echo życia”. Stowarzyszenie oferuje także konsultacje edukacyjno-informacyjne i niezbędny sprzęt diagnostyczny (przykładem jest akcja bezpłatnego wydawania glukometrów), a także organizuje liczne prelekcje i szkolenia na temat cukrzycy.
Obiady Czwartkowe u Diabetyków – jedz, pij i… dbaj o zdrowie
Utarło się stwierdzenie, że kuchnia polska, w tym kuchnia podlaska, kojarzy się przede wszystkim z tłustymi i ciężkimi potrawami, a co za tym idzie, z niezdrowością. Polskie Stowarzyszenie Diabetyków – Oddział Wojewódzki w Białymstoku skutecznie łamie ten stereotyp – a przy okazji udowadnia, że do kuchni tradycyjnej można podejść w zdrowy oraz nietuzinkowy sposób. Obiady Czwartkowe u Diabetyków to jedna z takich inicjatyw, która czerpie bezpośrednio z tradycji i kultury polskiej. Inspiracją dla przedsięwzięcia są cykliczne spotkania organizowane w XVIII wieku przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, a także osoba Jana Klemensa Branickiego (szwagra króla Stanisława Augusta), który jest duchowym patronem spotkań. Tak samo jak przed wiekami, Czwartkowe Obiady u Diabetyków służą przede wszystkim celom kulturalnym i edukacyjnym, zaś przy stole spotykają się ludzie kultury i nauki, a także znane osobistości. Takie spotkania pozwalają poszerzyć horyzonty przybyłych gości, a także uświadamiać ich na temat potrzeb oraz problemów diabetyków. To także fantastyczna możliwość integracji dla osób z niepełnosprawnościami – do których w głównej mierze skierowane są wszystkie inicjatywy realizowane przez Stowarzyszenie.
Oprócz tego, Polskie Stowarzyszenie Diabetyków OW w Białymstoku organizuje liczne wyjazdy w różne zakątki regionu. Wyjazdy mają charakter integracyjno-edukacyjny i mają na celu aktywizację osób na co dzień zmagających się z wykluczeniem ze względu na wiek, niepełnosprawność czy miejsce zamieszkania. Uczestnicy podczas tego typu inicjatyw mają okazję poznać kulturę Podlasia nie tylko od strony kulinarnej, ale też poprzez odkrywanie nietuzinkowych miejsc na mapie województwa oraz branie udziału w licznych warsztatach.
Odkrywanie sekretów Ziołowego Zakątka przez diabetyków
Stowarzyszenie w ramach projektu: „Echa różnorodności kulturowej przy stole – Dialog międzykulturowy w województwie podlaskim” realizowanego w 2021 r. zorganizowało dla 200 osób z terenu województwa podlaskiego wyjazd do Ziołowego Zakątka w Korycinach, które wyróżnia się tradycyjnym budownictwem charakterystycznym dla regionu, a także rękodziełem ludowym. Zakątek, jak sama nazwa wskazuje, słynie przede wszystkim z Podlaskiego Ogrodu Ziołowego, który uzyskał status Ogrodu Botanicznego w 2011 roku. Czerpie on bogato z kultury Podlasia oraz dawnych obyczajów związanych z użytkowaniem ziół – można tam znaleźć rośliny wykorzystywane między innymi w ziołolecznictwie czy kuchni, z uwzględnieniem dawnych i obecnych sposobów ich użytkowania. Na warsztatach organizowanych w trakcie wyjazdu uczestnicy mieli możliwość poznać różne zalety kulinarne i lecznicze okazów znajdujących się w Ogrodzie Ziołowym. Uczestnicy projektu zdobyli wiele informacji na temat dobroczynnego działania ziół, a co za tym idzie, mogli zainspirować się do tworzenia kuchennych eksperymentów. Był to także doskonały sposób na integrację uczestników poprzez aktywne spędzanie czasu na świeżym powietrzu oraz czynne branie udziału w warsztatach zielarskich. Zwieńczeniem wydarzenia było spotkanie przy wspólnym stole oraz skosztowanie tradycyjnych, a jednocześnie zdrowych, potraw. Wyjazd został sfinansowany ze środków Narodowego Instytutu Wolności CRSO w ramach programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.
Inicjatywy Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków OW w Białymstoku już od wielu lat są działaniami nastawionymi na dialog oraz porozumienie, zarówno w zakresie międzykulturowym, jak i międzypokoleniowym oraz środowiskowym. Przede wszystkim dają szereg możliwości aktywnego działania osób z cukrzycą oraz osób z niepełnosprawnościami. Projekt “Echa różnorodności kulturowej przy stole – Dialog międzykulturowy w województwie podlaskim” to dowód, że można podejść do tematu zdrowego odżywiania z pomysłem, jednocześnie wzbudzając zainteresowanie lokalną kulturą i tradycją. Działania Stowarzyszenia zostały docenione w 2019 i 2020 roku – Polskie Stowarzyszenie Diabetyków OW w Białymstoku zwyciężyło w plebiscycie na Podlaską Markę Roku w roku 2019, zaś prezes Stowarzyszenia, Danuta Roszkowska, otrzymała nagrodę jako Osobowość Roku w plebiscycie Kuriera Porannego w roku 2020. Poprzez nawiązywanie do tradycji i kultury, a przede wszystkim kuchni podlaskiej, Stowarzyszenie pomaga w poprawie komfortu życia diabetyków, a także skutecznie uświadamia i edukuje innych w zakresie profilaktyki cukrzycy.
Artykuł sponsorowany
Przeczytaj więcej na temat projektu Echa różnorodności