malopolskie

Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na Europejskie Dni Dziedzictwa – „Smaki dziedzictwa” 18 września 2021 r., w godzinach 9.00–16.00 do Zamku Żupnego i ekspozycji Muzeum na III poziomie kopalni soli w Wieliczce. Wstęp wolny.

Hasło tegorocznego wydarzenia „Smaki dziedzictwa” inspiruje do wspomnienia kuchni żupnej istniejącej na terenie wielickiego zamku. Pozostałości po niej zachowały się do dziś na dziedzińcu w pobliżu baszty. Prawdopodobnie był to jeden z najstarszych zakładów zbiorowego żywienia w Europie.
Na filarach zawieszony był duży kocioł, w którym gotowano jednodaniowy posiłek – rodzaj gęstej zupy. Z rachunków kuchni żupnej wiadomo, że w okresie staropolskim podstawowym produktem codziennej diety była kasza. Wyrabiano ją z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa, gryki, a nawet grochu czy soczewicy. Ważne miejsce zajmowało piwo, służące zarówno do picia jak i przygotowania piwnej polewki, oraz przyprawy i warzywa. Te ostatnie uprawiano w ogrodzie sąsiadującym z zamkiem.

W nawiązaniu do myśli przewodniej tegorocznej edycji wydarzenia „Smaki dziedzictwa” w Zamku Żupnym odbędą się warsztaty, podczas których uczestnicy dowiedzą się, jakie potrawy spożywano w dawnych czasach, jakich używano przypraw oraz wezmą udział w tworzeniu ziołowej soli kulinarnej. Ponadto na stanowiskach będzie można zobaczyć różne gatunki soli z całego świata.

Dzieci wezmą udział w zajęciach edukacyjnych „Kuchnia z solą i bez”, które przybliżą im znaczenie soli dawniej i dziś oraz wykonają z masy solnej solniczkę według własnego pomysłu.

W programie wydarzenia jest również przewidziane zwiedzanie Zamku Żupnego, wystaw stałych, w tym „Solniczki – małe arcydzieła sztuki”, oraz wystawy czasowej „Środkowoeuropejska kultura stołu i królewskie srebra stołowe (XVI-XVIII wiek) z kolekcji >Helga Matzke<”. Można na niej zobaczyć, po raz pierwszy w Polsce, wyjątkowej urody oraz szczególnej wartości wyroby złotnictwa należące w przeszłości do rodów królewskich, carskich i książęcych.

Będzie też można zwiedzić z przewodnikiem podziemną ekspozycję Muzeum na III poziomie kopalni soli. Rezerwacja poprzez formularz na www.muzeum.wieliczka.pl. Odbiór wejściówek i zbiórka grup w kasie w Zamku Żupnym (od strony Ogrodu Żupnego).

Wieliczka: Europejskie Dni Dziedzictwa – Smaki dziedzictwa – Wstęp wolny

Udostępnij:

FacebookTwitter


2021 © Fundacja ProAnima. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll Up
Skip to content

Rejestrując się zgadzasz się z naszą Polityką prywatności, a także wyrażasz zgodę na otrzymywanie bezpłatnych biuletynów. W dowolnym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji klikając w link na dole każdego biuletynu.