lodzkie

Prowadzenie: Anna Łagodzińska-Pietras
Bilety: 3 zł /os. (bilet normalny), 1 zł/ os. (bilet ulgowy)
Zapisy: 692 926 319, 42 307 13 82, edukacja@muzeum-lodz.pl
Limit: zgodnie z obowiązującymi obostrzeniami

Smak słodki to jedno z pierwotnych doznań ludzkiego podniebienia, powoduje on wydzielanie endorfin w mózgu człowieka, a zatem przedstawiciele homo sapiens czują się lepiej po zjedzeniu „małego co nieco”. Nic więc dziwnego, że to przyjemne smaki chcemy zapamiętywać, wspominać i propagować. Jednak z punktu widzenia ewolucji większe znaczenie dla gatunku ludzkiego ma odczuwanie goryczki, ponieważ ostrzega ona przed niebezpieczeństwem. Historyczna kuchnia łodzian w okresach względnego spokoju, zależna była od zamożności poszczególnych rodzin, ich tradycji i aspiracji, ale w ciągu minionych dwustu lat mieszkańcy miasta stosunkowo często wystawiani byli na próby przetrwania w niekorzystnych, a czasem wręcz ekstremalnych, warunkach bytowych. Pamiątki tych ciężkich przejść, takie jak np. przepis na kleik z czasów II wojny światowej czy unikatowa dokumentacja fotograficzna Marszu Głodowego z 1981 roku znajdują się na wystawie „Łódź w Europie. Europa w Łodzi. Ziemia obiecana wczoraj i dziś”. Podczas oprowadzania opowiemy o historii miasta i jego mieszkańców bez lukrowania rzeczywistości, a także poszukamy odpowiedzi na pytanie czy gorzki smak trudnych doświadczeń pozostaje w pamięci kolejnych pokoleń.

Źródło: https://www.facebook.com/events/s/s%C5%82odko-gorzka-historia-%C5%82odzi-o/561922951611512/

👉 Znajdź ciekawe wydarzenia kulturalne w naszej >>> wyszukiwarce imprez <<<

Udostępnij:

FacebookTwitter


2021 © Fundacja ProAnima. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Scroll Up
Skip to content

Rejestrując się zgadzasz się z naszą Polityką prywatności, a także wyrażasz zgodę na otrzymywanie bezpłatnych biuletynów. W dowolnym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji klikając w link na dole każdego biuletynu.